Annons
Annons

Trädgården – tankar & inspiration

Jag fick en kommentar häromdagen från en läsare som precis köpt nytt hus med en trädgård som behöver lite kärlek (stort grattis till dig) och undrade om jag kunde skriva ett inlägg om hur jag tänker kring växter i trädgården, vart jag finner inspiration och tips på växter och blommor som jag gillar extra mycket. Självklart kan jag det! Så roligt ju. Eftersom att jag påbörjat en liten följetång där jag delar med mig av mina tankar och inspiration rum för rum i vårt hus får detta bli den tredje delen. Jag har ju skrivit om köket och Gillis rum tidigare.

Annons

Jag vill börja med att poängtera att jag verkligen har noll kunskap om trädgård, jag är bara en glad nybörjaramatör så hur mina tankar går just nu kanske inte alls funkar i verkligheten och jag kommer säkert göra en hel del misstag som jag å andra sidan kommer lära mig av och kunna rätta till med tidens gång.  Men drömma måste man ju alltid få göra så nu fokuserar vi på hur mina tankar och inspiration ser ut.

Jag har hört någonstans att man egentligen inte ska röra en trädgård under det första året, dels för att se vad som redan finns men också för att verkligen få tid på sig att känna in hur man vill röra sig i sin trädgård och vart solen finns under dygnets timmar. Jag är ju dock lite otålig av mig men vill samtidigt inte göra några förhastade beslut som jag sedan kommer ångra så vi kommer satsa på odlingslådor som man ju ganska enkelt kan flytta på till nästa år om de känns felplacerade efter årets säsong . I lådorna ska jag sätta dahlior, potatis, morötter, rädisor och kryddörter. Jag tycker att det är väldigt fint att anlägga en yta med singel som odlingslådorna står på men det får vi se om vi gör nu i år eller väntar. En annan smart grej är att ha lite högre lådor så att man slipper stå och böja sig för mycket över dem.

Sedan har jag köpt massor med fröer som jag i ärlighetens namn inte riktigt vet vart jag ska göra av. Blir lite nervös när jag tänker på det men det löser sig. Kanske sår jag dessa i odlingslådor också eller så anlägger jag en rabatt ändå. Jag har faktiskt frågat Paulina som driver Velobloom om hon skulle kunna komma hit och hjälpa mig hur jag ska tänka, förhoppningsvis får hon till ett besök här eller så tar vi en konsultation via mail. Det är ett hett tips det där med att fråga en expert om hjälp. Det är väl investerade pengar och samtidigt en rolig start på ditt trädgårdsäventyr eller om du kört fast. I min pinterestmapp My Garden finns det bilder på alla sorter jag köpt och klickar man på respektive bild kommer man direkt till inköpsstället. Jag älskar ängsliknande rabatter där blommorna växer och blandas lite hejvilt, men det är ju viktigt att tänka till lite kring höjden på blommorna så att allt inte är i samma höjd eller att någon sort blir helt skymd samt vilka blommor som trivs ihop.

Att plantera växter i kruka är ett fint komplement till lådor och rabatter och passar extra bra att ha vid entrén och uteplatsen. Här tycker jag att man ska ta i och våga sig på de riktigt stora kurkorna och plantera ner rejäla växter så som hortensia, dahlia, jätteverbena, buxbom, något typ av gräs och träd.

Sen till det absolut finaste jag vet, nämligen kläng- och klätterväxter. Jag gillar speciellt när de växer mot husväggar men det vet jag att vissa är lite rädda för med tanke på att det sliter på fasad och kan skapa ohyra men vill man inte ha det på fasaden kan man ju låta det växa mot ett plank, en spaljé eller runt trädstammar. Jag gillar särkilt sorterna vildkaprifol, humle, blåregn, murgröna, klematis, klätterhortensia och pipranka.

Okej! Har ni läst ända hit är ni uppenbarligen intresserade av trädgård så jag tänka göra en sammanfattning innan jag avslutar detta långa inlägg.

Trädgårdar & ställen jag inspireras av: 

Victoria Skoglunds

Krickelins

Living by W’s

Daniella Wittes

Malin Perssons

Innergården på Merci i Paris

Charlotte Lynggaards

Paulinas

Stella McCartney’s

Zetas

Rosendals

Håkesgård

Ett urval av de blommor/växter/buskar jag gillar extra mycket:

Dahlia, pion, luktärt, fingerborgsblomma, förgätmigej, tulpan, påsklilja, vallmo, ros, jungfru i det gröna, röllika, blomstermorot, zinnia, daggkåpa, rosenskära, klint, chokladblomma, bloddroppe, olika sorters gräs, japansk ranunkel, lavendel, jätteverbena, hortensia, syren, buxbom, vildkaprifol, humle, blåregn, murgröna, klematis, klätterhortensia och pipranka. Sen får man ju inte glömma kryddörter, frukt, bär och grönsaker om man känner för det.

Till sist måste jag återigen tipsa om det fantastiska verktyget Pinterest såklart. Alla bilder ovan plus några hundra till finns i mina mappar Garden och For My Garden om ni vill kika vidare i dem.

Oj vad pirrig jag blev nu inför denna trädgårdssäsong. Det ska bli så spännande att se hur vår trädgård växer fram och om jag får till tjugo procent av alla tankar jag har under detta året är jag mer än nöjd med tanke på att vi har liiite annat att stå i också. Men som sagt – drömma får man!

(3)
(0)
(31)

7 kommentarer

 

Jag heter Johanna Bradford och bor i Göteborg tillsammans med min man, vår son Gillis och hunden Hjördis. Jag har bloggat sedan 2009 och har under den tiden hunnit flytta nio gånger och i vår går flyttlasset igen. Denna gången till ett hus utanför stan. Bloggen fylls ständigt på med med inspiration och nyheter med stort inredningsfokus men jag delar även med sig av det som inspirerar mig, oavsett om det gäller inredning, resor, trädgård, frukostar, mode eller annat fint. Jag driver bloggen på heltid men har även uppdrag inom styling och PR på frilansbasis och driver tillsammans med Hanna Stefansson workshops under namnet Frukostfolket.

E-post: [email protected]Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar